Çocuğunuz Nasıl Girişimci Olur ?

emre tok
3 min readMar 9, 2019

Son zamanların en popüler konusu olan girişimilik son 7–10 yıldır dünyayı son 5 yıldır da sanırım ülkemizi yakıyor. Enerjisine, her gün takip etmeye ve farklı yaklaşımlara şaşırıyoruz, gıpta ediyoruz ve hem kendimizin hem de etrafımızdakilerin bunlarla ilgilenip parçası olması düşüncelerine her gün kapılıyoruz. Gün geçmiyor ki etrafınızada ki arkadaşınız bir mobil uygulama ya da fikir ile gelmeiyor olsun…

Müthiş güzel ve heyecanlı… Katılıyorum. Kendim de 2 senedir Orta Doğunun en büyük Start-up’ında bizzat günde 10–13 saat arası ter döküyorum. Kızım doğduğundan beri aklımda olan sorular ise onun geleceği… Bizim gibi X kuşağı olmayacak ve etrafında ekosistem onu çok daha hızlı bir şekilde daha farklı kılmaya doğru itecek. Bu garanti. Peki bizler ebeveynler bunları yaşamamış kuşaklar yeni kuşaktaki çocuklarımızı girişimci bakış açısı ile yetiştirmek istesek neler yapmalıyız?

Bununla ilgili okuduğum birkaç makaleden çıkardığım sonuç üç ana alanda çocuğunuzun eğitimi ve gelişimi için çaba sarfetmeniz gerektiği üzerine. Bu alanlar çocuğunuzn sadece bir girişimci olması değil ama bir doktor, bir mühendis ya da bir sanatçı olması içinde özellikle önümüzdeki 20 yıl çok ama çok kritik olacak beceri ve yetiler…

Nedir bu alanlar ?

Esneklik ve Pes Etmemek

Zor zamanlarda pes etmeyerek farklı açılardan problem çözebilme her zaman en kritik becerilerden biri olacak. Dolayısı ile çocuğunuz bir şeyi denerken defalarca ona destek olmak, yapabileceği ile ilgili motive etmek ve pes ettirmemek kritik. Bu zor süreçte farklı alanlarda deneyimler ve sorunlara farklı bakabilmeyi öğrenmesi son derece önemli. Start-up dünyasında sürekli başarısız olmak, hatalardan çabuk öğrenip binlerce kez denemek ve yanılmak sonra en optimal sonuca ulaşmak ana DNA. Bunu elde etmek özellikle küçük yaşlarda müthiş önemli.

Hayallerine ulaşmak için bu alan çocuklar için birincil elzem… Kendine güven de bunun sonucunda ortaya çıkmakta…

Yaratıcı Düşünce

Hemen hemen herkesin konuştuğu bir konu… Bir şirketi kurup sıfırdan başarıya ulaştırmak kolay değil… Finansal yaşanacak problemler, süreçteki stres vs… Bu sırada yaratıcı düşünebilmek önemli. Küçük yaşlarda lego yaparken, ya da oyuncaklarla oynarken kızımın teknesinin arkasına bir otobüs bağladığını farkettim… Bir teknenin neden bir otobüsü iple denizde çekilemeyeceğini anlatmaktan ziyade otobüsü nasıl teknenin arkasında yüzdürerek ilerlerizi göstermek gerek…. Bazen ilk ağzımıdan çıkan tepki o olmasa da ona doğru kendimizi zorlamak ve sürekli zihinlerini açık tutmak kritik….

Hedef Koyarak İlerleme

Yönsüz ilerleme hatanın ve yıkımın ilk adımı… Küçük yaşta çocuğunuza küçük hedeflere sürekli ulaşıp bunların büyük başarıları getirdğini anlatabilmeniz ve uygulamalarla ortaya koymanız kritik… Uzun dönemli düşünme ve başarıya ulaşmanın yegane adımlarından biri hedeflerle performans ve iş yönetimi… Şirketimizin bütün yöneticilerine aldığı aşağıdaki kitabı ve Google’in OKR Objectives and Key Results konusunu nasıl incelediğini okumanızı öneririm…

Measure What Matters

İyi Haftalar…

EMRE TOK
VP of Growth & Digital Marketing, CAREEM

--

--

emre tok

Product. Growth. Marketing. Mobile. Former VP Growth Careem. xMicrosoft. Angel Investor. Classic Cars and Bicycles